Search

Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙΝΑ

Στο σχολείο μας εφαρμόστηκε πειραματικά από το σχολικό έτος 1995-96 το πρόγραμμα "ΜΕΛΙΝΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"- μια πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη - και ολοκληρώθηκε (η πειραματική εφαρμογή του) το 2002. Στόχοι του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής στην εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση στις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές πλευρές της παιδείας και η ευαισθητοποίηση των μαθητών στην πολιτιστική μας κληρονομιά προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν, να εκτιμήσουν, να αγαπήσουν και να προστατεύσουν τις ιστορικές καταβολές τους και να εξοικειωθούν με τις σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

 alt

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου παρακολούθησαν από την αρχή της εφαρμογής του προγράμματος μια σειρά σεμιναρίων στους τομείς του Θεάτρου, της Μουσικής και του Χορού-Κίνησης. Παράλληλα επισκέφτηκαν το σχολείο κλιμάκια θεάτρου, όπως η Ξένια Καλογεροπούλου με το έργο "Οδυσσεβάχ", κλιμάκια Χορού-Κίνησης, κλιμάκια Θεατρικού Παιχνιδιού από το "Θέατρο Ημέρας" του Λάκη Κουρετζή κ.ά. Οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές- μαθήτριες από τις επαφές αυτές κρίνονται πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές.

 alt

Τον Ιούλιο του 1999, του 2000 αλλά και του 2001 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα οι Συνδιασκέψεις των εκπαιδευτικών του Προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" με σκοπό να αποτιμηθεί η πορεία του προγράμματος και ο τρόπος με τον οποίο θα γινόταν η επέκτασή του στο σύνολο των σχολείων της χώρας. Σήμερα οι εμπειρίες τόσων χρόνων ενισχύουν την εφαρμογή του προγράμματος γιατί η εκπαίδευση του μέλλοντος-με το συνεχή πολλαπλασιασμό των γνωστικών πεδίων-έχει ανάγκη από μια άλλη ελκυστική, πολύπλευρη και σύγχρονη προσέγγιση της γνώσης. Προς αυτή την κατεύθυνση πολλά μπορεί να προσφέρει το Πρόγραμμα "ΜΕΛΙΝΑ". Η εξακτίνωση καθώς και το πρόγραμμα όμως σταμάτησε το Σεπτέμβριο του 2004.

alt

Ο  κ. Στέλλιος  Τριανταφυλλίδης, δημοτικός σύμβουλος επί Δημάρχου Σταύρου Μαυροθαλλασίτη, μας διηγείται την ιστορία του Αιγάλεω.

 

Παντού; ΟΧΙ!  

alt

Με το Δήμαρχό μας, Γιάννη Μυστακόπουλο, « περπατήσαμε» στην πόλη μας.

alt