Search

Δρυάδες και Ναϊάδες - ΚΠΕ Καστρίου Μάιος 2015

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας (από την Τρίτη τάξη και άνω) και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Α. Μέσω του προγράμματος αυτού, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την αξία και τις λειτουργίες του ποταμού.

Χωρίζονται σε τρεις ομάδες, οι οποίες ασχολούνται με την παρατήρηση και την καταγραφή:

  • των ζώων και των φυτών που ζουν μέσα στο νερό ή στην κοίτη του ποταμού, την αντίστοιχη εποχή του έτους (καλάμια, παρόχθιες ρίζες, πλατάνια, ιτιές και άλλα φυτά, έντομα, προνύμφες και νύμφες εντόμων, αμφίβια και πουλιά),
  • τους βιοδείκτες του ποταμού (για να εκτιμήσουν το βαθμό καθαρότητάς του),
  • τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Παίζοντας το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, οι μαθητές και οι μαθήτριες διερευνούν το πεδίο, συνεργάζονται και διασκεδάζουν, και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία γνωρίζουν το οικοσύστημα του ποταμού.

Β. Αντικείμενο το προγράμματος είναι τα ορεινά οικοσυστήματα, οι προοπτικές τους και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις σε αυτά.

Κριτήρια επιλογής για την υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος αποτέλεσαν:

  • η περιοχή του Καστριού Αρκαδίας και ιδιαίτερα ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τη φυσική ομορφιά του και τις πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε αυτόν.
  • το «Δάσος της Μαλεβής», έκτασης 740 στρεμμάτων, το οποίο συνίσταται από ένα είδος δενδρόκεδρου (της δρυπώδους άρκευθου), μοναδικής βοτανικής και οικολογικής αξίας. Το σπάνιο αυτό είδος άρκευθου απαντά μόνο στον Πάρνωνα (στην Ευρώπη) και το ανακάλυψε το 1853 ο βοτανολόγος Bayer.

Το δάσος των δενδρόκεδρων ανήκει στα 51 Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης (ΦΕΚ 121/Δ/1980) και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή φυσικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και έχει σχεδιαστεί για ομάδες 25-30 ατόμων. Υλοποιείται από δύο ή τρεις  εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ, ανάλογα με το πλήθος της μαθητικής ομάδας, και συμμετέχουν οι δύο συνοδοί-εκπαιδευτικοί.

Το επίπεδο των στόχων του προγράμματος, οι προτεινόμενες εργασίες πεδίου, τα φύλλα εργασίας, τα ερωτηματολόγια κ.ά. είναι προσαρμοσμένα σύμφωνα με την ηλικία των μαθητών/τριών, την εμπειρία τους στην υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων και το χρόνο που, επιπλέον της επτάωρης διδασκαλίας, μπορούν να διαθέσουν.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στους χώρους του ΚΠΕ και στο πεδίο δραστηριότητας (στο περίφημο δάσος των δενδρόκεδρων).

ΚΠΕ ΚΑΣΤΡΙΟ...
ΚΠΕ ΚΑΣΤΡΙΟΥ ΜΑΪΟΣ 2015 ΚΠΕ ΚΑΣΤΡΙΟΥ ΜΑΪΟΣ 2015
ΚΠΕ ΚΑΣΤΡΙΟ...
ΚΠΕ ΚΑΣΤΡΙΟΥ ΜΑΪΟΣ 2015 ΚΠΕ ΚΑΣΤΡΙΟΥ ΜΑΪΟΣ 2015
ΚΠΕ ΚΑΣΤΡΙΟ...
ΚΠΕ ΚΑΣΤΡΙΟΥ ΜΑΪΟΣ 2015 ΚΠΕ ΚΑΣΤΡΙΟΥ ΜΑΪΟΣ 2015
ΚΠΕ ΚΑΣΤΡΙΟ...
ΚΠΕ ΚΑΣΤΡΙΟΥ ΜΑΪΟΣ 2015 ΚΠΕ ΚΑΣΤΡΙΟΥ ΜΑΪΟΣ 2015